Публічне обговорення реформування у галузі харчової безпеки відбулось у Вінниці

0
387

28 листопада за участю представників Вінницької ОДА, Держпродспоживслужби у Вінницькій області, районних управлінь освіти «Спілка підприємців «СТІНА» провела публічне обговорення щодо результатів реформи безпечності харчування в рамках імплементації Угоди Україна – ЄС та впровадження на підприємствах області (в тому числі у закладах освіти і культури) системи якості харчових продуктів – НАССР. Захід організовано в рамках проекту «Адаптація окремих норм Угоди про Асоціацію Україна – ЄС та налагодження ефективної комунікації органів нагляду і контролю, МСБ і громадськості щодо їх виконання в частині ефективного впровадження систем та стандартів забезпечення норм безпеки та якості харчових продуктів у Вінницькій області», що впроваджувався в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та «Європейською правдою».

Участь в обговоренні взяли майже 60 підприємців, освітян, громадських активістів, експертів та представників виконавчої влади і органів місцевого самоврядування.

Серед основних під час заходу були озвучені питання:

  • стану реалізації вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів у Вінницькій області;
  • важливості впровадження системи харчової безпеки (НАССР), а також ризиків економічного, соціального та комерційного характеру при її недостатньо ефективній реалізації;
  • відповідальності за порушення законодавства про харчові продукти та норми;
  • медіації конфліктів між органами нагляду та контролю, а також суб’єктів господарювання на базі організацій громадянського суспільства;

На думку представника ДПСС Андрія Салюка, формування культури безпечного харчування якраз має починатись з шкільної столової. Фахівець навів приклади з європейського досвіду застосування систем контролю за безпекою у школах, а також детально розповів про процедури управління безпекою, що їх буде необхідно впроваджувати на підприємствах – операторах ринку у найближчий час.

Спікери Спілки підприємців СТІНА Олександр Сологуб та Євген Зільберт розказали присутнім про перебіг та результати проекту з пошуку історій успіху щодо реалізації реформ у сфері харчового виробництва та обігу. Важливим надбанням проекту, на думку присутніх, є формування кейсів ефективного впровадження НАССР на підприємствах – операторах ринку. Крім того, представників установ освіти особливо зацікавила збірка настанов щодо впровадження НАССП у школах та дитячих садках, розроблена фахівцями СП СТІНА та ГО СФЕРО. Зазначений продукт значним чином спрощує розуміння процедур та стане у нагоді при практичній сертифікації закладів освіти на Вінниччині.

За підсумками обговорення учасники дійшли висновку, що проведення аналогічних заходів необхідне для поширення інформації та більш ґрунтовної підготовки менеджерів і власників підприємств харчової галузі до впровадження сучасних систем безпечності харчових продуктів. Крім того, результатом даного заходу стало налагодження комунікації між бізнесом, органами нагляду та контролю за сприяння органів державної влади, регуляторної служби, місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства, а також досягнення домовленостей про максимально сприятливий режим нагляду за підприємствами харчової галузі під час запровадження стандартів, передбачених Угодою про асоціацію Україна – ЄС.