Спрощення впровадження стандартів НАССР на харчових підприємствах стали основною темою обговорення фокус-групи у Вінниці

0
122

09 вересня в рамках проекту «Адаптація окремих норм Угоди про Асоціацію Україна – ЄС та налагодження ефективної комунікації органів нагляду і контролю, МСБ і громадськості щодо їх виконання в частині ефективного впровадження систем та стандартів забезпечення норм безпеки та якості харчових продуктів у Вінницькій області», що впроваджуватиметься в рамках проекту “Просування реформ в регіони” за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та “Європейською правдою”, «Спілка підприємців «СТІНА» ініціювала проведення фокус-групи щодо впровадження в області системи якості харчових продуктів – НАССР. До участі були запрошені представники бізнесу, органів влади та експерти.

Учасники заходу, а це представники малого та середнього бізнесу, органів державної влади, ОТГ, фермери та громадські активісти, обговорювали поточні питання, пов’язані із впровадженням систем НАССР та контролем за цим процесом зі сторони ОНК. Серед головних тем особливу зацікавленість присутніх викликала проблематика відповідальності з боку МСП за порушення законодавства про харчові продукти та норми, а також медіація конфліктів між органами нагляду та контролю, а також суб’єктів господарювання на базі організацій громадянського суспільства

В ході роботи фокус-групи було висловлено переконання, що подібні заходи є дуже важливими, оскільки вони допомагають налагодити комунікацію між бізнесом, органами нагляду та контролю за сприяння органів державної влади, регуляторної служби, місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства.

За підсумками заходу було висловлено кілька важливих пропозицій, більшість яких торкались задачі щодо формування комунікацій з ДПСС України щодо створення максимально сприятливого режиму нагляду за підприємствами харчової галузі під час запровадження стандартів, передбачених Угодою про асоціацію.

Крім того, на думку експерта проекту О.Сологуба, більш зрозумілою процедура впровадження НАССП може стати при створення ІТ-продукту, що міститиме алгоритми сертифікації у чіткому послідовному форматі, та буде доступним у мережі інтернет. Такій продукт, не дивлячись на його відносну собівартість, став би дієвим інструментом пришвидшення процесів приведення харчового бізнесу до сучасних стандартів безпеки і якості.

Партнерами заходу виступили Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА, представництва Дерспродспоживслужби і Державної регуляторної служби України у Вінницькій області.

Організатори дякують начальник відділу безпеки харчових продуктів ГУ ДПСС у Вінницькій області А.САЛЮКУ та провідному експерту з розробки та впровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах харчової промисловості Є.ЗІЛЬБЕРТУ за надану методологічну і експертну підтримку.