Відбувся семінар «Впровадження системи НАССР для безпеки та якості харчових продуктів у сфері громадського харчування та ресторанного господарства»

0
393

29 травня 2019 року в МЦ «Квадрат» відбувся інформаційний семінар для представників підприємницької діяльності в сфері громадського харчування. Тема заходу – «Впровадження системи НАССР, як складової частини побудови системи безпеки та якості харчових продуктів».

Семінар організовано спілкою підприємців СТІНА за підтримки Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА, а також за підтримки ЄС та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Першим взяв слово голова правління Спілки підприємців СТІНА Олександр Печалін.  Він привітав аудиторію та розповів присутнім про головну мету цього семінару. Далі Олександр надав слово першому заступнику голови ОДА Андрію Гижко, який розповів наскільки важливо буди обізнаними про основні принципи та вимоги до безпечності і якості харчових продуктів, що впроваджуються чинним законодавством на основі системи НАССР. Також Андрій Гіжко акцентував увагу присутніх на можливості підприємців значно підвищити рівень конкурентоздатності своїх підприємств за допомогою імплементації в Україні міжнародної системи контролю НАССР.

«Якщо проаналізувати офіційні статистичні дані, то наразі спостерігається позитивна тенденція підвищення рівня експорту товарів, що свідчить про зацікавленість у співпраці з боку інших країн, в тому числі й країн ЄС. Зокрема, у минулому році Вінниччина експортувала продукцію на суму 1 мільярд 600 мільйонів доларів, що майже втричі перевищує показники попередніх років. Це підтверджує те, що продукція, вироблена в області, користується попитом споживачів у багатьох країнах. Хотів би підкреслити, що на сьогодні країни ЄС займають третє місце в системі експорту продукції Вінницької області», зауважив посадовець.

Андрій Гижко також відмітив, що подальше впровадження системи НАССР є одним із пріоритетних напрямків, що реалізуються в Україні.

Далі в якості спікера виступив Андрій Салюк, начальник відділу безпеки харчових продуктів ГУ ДПСС у Вінницькій області. Він детально розповів присутнім про продовольчу безпеку в умовах гармонізації українського харчового законодавства з вимогами  Європейського Союзу, ознайомив аудіторію з різноманітними нюансами, та нововведення в чинному законодавстві.

Євген Зільберт, провідний експерт з розробки та впровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах харчової промисловості розповів присутнім про визнані стандарти харчової безпеки та доцільність їх застосування. А також про те, як гармонійно втілити вимоги НАССР на підприємствах громадського харчування.

Останньою серед спікерів виступила Олеся Данилова, завідувач сектором Державної регуляторної служби України у Вінницькій області, провідний експерт з розробки та впровадження Системи управління безпечністю харчових продуктів на підприємствах харчової промисловості. Олеся Данилова провела цікаву презентацію. Розповіла присутнім про основні аспекти взаємодії в процедурах державного нагляду, повідомила які саме перевірки очікують підприємців та як до них грамотно підготуватися.

В продовж семінару присутні активно задавали питання на цікаві для них теми та отримували вичерпні відповіді від спікерів. Захід відбувся в досить жвавій атмосфері. Де кожен із присутніх отримав необхідну інформацію, та знання стосовно впровадження системи НАССР для безпеки та якості харчових продуктів у сфері громадського харчування та ресторанного господарства.

Спілка підприємців СТІНА щиро дякує спікерам і учасникам заходу за активну громадську позицію та нагадує, що підприємець – це Творець суспільних благ!