Вінницька Держпродспоживслужба і Спілка підприємців СТІНА домовились про тісну взаємодію та співпрацю

0
464
Експерт СП СТІНА Є.Зільберт та Голова Вінницького терпідрозділу ДПСС Григорій Сидорук

13 квітня відбулася робоча зустріч за участю Голови правління Спілки підприємців СТІНА Олександра Печаліна, експерта Спілки з питань захисту законних прав та інтересів підприємців у процедурах державного нагляду (контролю) та регуляторної політики Євгена Зільберта та керівника територіального управління Держпродспоживслужби (ДПСС) Григорія Сидорука.

Метою зустрічі було спілкування на тему підготовки підприємців до впровадження системи HACCP та про взаємодію спілки “Стіна” і ДПСС в питанні запровадження вимог законодавства про контроль якості і безпечності харчових продуктів.

Було приємно відчути, що обидві сторони перемовин є однодумцями відносно підходів до вирішення можливих проблем.

Такий настрій відобразився на позитивних результатах зустрічі.

Отже, за підсумками попередніх переговорів Спілка підприємців СТІНА та Вінницьке представництво ДПСС домовились про наступне:

  1. Державний нагляд (контроль) якості і безпечності харчових продуктів у жодному разі не повинен зачіпати законних прав та інтересів підприємців;
  2. Спілка “Стіна і ДПСС вживатимуть заходів  із підтримки зусиль суб’єктів господарювання щодо виконання вимог законодавства про контроль якості і безпечності харчових продуктів і будуть координувати відповідні дії. Зокрема, громадські представники від спілки будуть в якості третіх осіб присутні на перевірках СПД, що є членами СП СТІНА. На пропозицію п.Сидорука, весь процес перевірки буде фіксуватися засобами фото і відео зйомки.
  3. Буде проведений ряд навчальних заходів для підприємців.
  4. Спілка “Стіна” підготує і оприлюднить інформаційні матеріали стосовно перебігу подій із стану запровадження згаданого законодавства.
  5. Було розкрите розуміння необхідності введення системи НАССР. За словами пана Григорія, НАССР – це необхідні знання, які забезпечують правильну реакцію керівника на критичні точки в виробничому циклі.
    • Перший принцип НАССР – це проведення повного аналізу ризиків. Даний аналіз здійснюється за допомогою оцінки значущості небезпечних факторів, а також оцінки ймовірності виникнення ризику.
    • Другий принцип НАССР – це визначення критичних контрольних точок, користуючись деревом прийняття рішень. Наприклад, в Польщі у керівника ресторану на телефоні йде трансляція місць “критичних точок” і він контролює: а вимитий чи ніж, а якщо ризик потрапляння в страви сторонніх предметів і т.д.
  6. Тим не менше, окремо було зазначено, що попри тісну співпрацю із підприємницькою спільнотою ДПСС буде принциповою в питання безпеки виробництва і обігу харчових продуктів. Тож окремі особи – підприємці і керівники підприємств, які умисно будуть намагатися “обійти” вимоги законодавства, – хай вже вибачають. У разі, якщо ситуація з безпекою споживачів буде гострою, ДПСС буде накладати санкції та навіть зупиняти відповідну протиправну діяльність.

Отже, ніякої паніки. Просто нам всім доведеться добре попрацювати – і тільки.

В результаті, споживчі якості харчової продукції будуть гарантовано на висоті, і це є доброю звісткою для кожного із нас.

А що ви думаєте з цього приводу?